Droogloopmat of Schoonloopmat kopen?

Hoe kies je een droogloopmat of schoonloopmat?

Deurmatten zijn er in verschillende soorten, maten en vormen. Er zijn matten voor binnen en buiten, deurmatten, vloermatten, rubbermatten, matten met en zonder PVC, matten met een hoge pool, matten met een lage pool, matten met een anti-slip laag. Zo zijn er vele verschillende soorten matten met allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen. Soms hebben matten verschillende benamingen voor eenzelfde soort mat.

Een voorbeeld van twee matten die veel met elkaar worden verward en waar veel vragen over worden gesteld zijn de schoonloopmat en de droogloopmat. In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen van beide matten en wanneer deze matten het best tot hun recht komen.

De schoonloopmat en de droogloopmat

Zoals eerder al kort genoemd beschrijven we hier de bijzonderheden van de schoonloopmat en de droogloopmat. Deze beide zeer populaire matten voor huis, winkel en kantoor, worden vaak met elkaar verward. Terwijl er toch wezenlijke verschillen tussen beide matten zijn.

Laten we de functie en eigenschappen van beide matten eens nader op een rij zetten:

1. Functie

De functie van een schoonloopmat is de meest klassieke functie van de mat. Namelijk het opnemen van vuil dat van buiten naar binnen wordt meegenomen. De functie van een droogloopmat is het ervoor zorgen dat vocht van buiten zoveel mogelijk wordt opgenomen en de ruimte binnen droog en schoon blijft. 

Een schoonloopmat neemt ook vocht op maar doet dat minder goed dan een droogloopmat. Andersom is het ook dat een droogloopmat vuil opneemt maar niet zo efficient als een schoonloopmat.

2. Materiaal

De schoonloopmat wordt gemaakt van verschillende soorten materialen als nylon en andere kunstvezels. Een droogloopmat wordt in veel gevallen samengesteld uit katoen vanwege de goede eigenschappen van katoen op gebied van vochtopname. Ook zijn droogloopmatten verkrijgbaar met een combinatie van polyester en microvezels. Deze laatste variant heeft het voordeel dat schimmelwerking niet of nauwelijks optreedt en ook niet gaan ruiken zoals dat bij een katoenen droogloopmat het geval kan zijn.

3. Werking

Een schoonloopmat is opgebouwd uit vezels met een structuur waar de schoen tegen veegt of schraapt waarbij het vuil van de schoen naar binnen in de pool van de mat wordt opgenomen. Het vuil verdwijnt zo veel mogelijk van het oppervlak van de mat zodat het vuil niet op een later moment alsnog mee naar binnen wordt genomen.

De katoenen vezels van de droogloopmat nemen door aanraking snel het vocht af van de schoenen of voeten. Denk aan de werking van een theedoek bij het drogen van servies. De structuur van de vezel heeft een hoge capaciteit om vocht op te nemen en vast te houden. Door ventilatie wordt het vocht weer afgegeven aan de omgeving. 

4. Eigenschappen

Afhankelijk van de samenstelling van een schoonloopmat neemt deze mat naast vuil ook vocht op. Weliswaar is dit aanmerkelijk minder dan een droogloopmat. Wat verder vertellen we meer over hoeveel vocht de verschillende matten op kunnen nemen. Een schoonloopmat is in de regel eerder droog dan een droogloopmat. Dit heeft te maken met de open structuur van de mat en het feit dat de vezel zelf geen vocht op neemt.

De vezel van een droogloopmat wordt snel platgelopen waardoor vuil niet meer kan worden opgenomen. Het vuil blijft om deze reden na een tijdje bovenop de mat liggen. Het drogen van de mat duurt langer vanwege de dichtere structuur en natuurlijk het feit dat er meer vocht wordt opgenomen. Wanneer het drogen door een slechte ventilatie erg lang duurt (weken) kan er schimmel ontstaan en kan de deurmat een muffe geur afgeven.

Droogloopmatten krijgen soms een speciale behandeling om de structuur open te houden waardoor de mat minder snel dicht wordt gelopen en meer vuil kan opnemen. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer de mat professioneel wordt gereinigd. 

 

5. Onderhoud van de mat

Een schone mat zorgt voor het beste resultaat. Het schoonhouden van een mat is niet alleen goed voor het aanzicht maar ook voor de werking van de mat. 

Een schoonloopmat wordt schoongehouden door regelmatig met de stofzuiger het vuil weg te nemen. Als de mat erg vuil is kan een sopje uitkomst bieden. Sommige schoonloopmatten zijn ook geschikt voor een wasmachine en tapijtreiniger. Een niet agressief sopje en de tuinslang om de mat uit te spoelen biedt in veel gevallen ook uitkomst.

Een schoonloopmat die geschikt is voor de wasmachine heeft meestal een rug van nitril rubber. Er zijn op de markt ook matten verkrijgbaar met een rug van PVC die worden aangeboden als wasbare mat. Dit zijn goedkopere matten die vaak bij bouwmarkten worden aangeboden en hebben een relatief kortere levensduur.

Een droogloopmat moet ook regelmatig worden gezogen omdat nadat de vezel dichtgelopen is het vuil bovenop de mat blijft liggen. Droogloopmatten zijn vaak ook geschikt om te worden gewassen met een wasmachine.

Grote matten wassen in een wasmachine is niet altijd mogelijk. Of een mat daadwerkelijk in uw wasmachine kan worden gewassen hangt dus af van de grootte van de wasmachine. Het stofzuigen van de mat werkt het beste als de mat goed droog is. Het vuil laat zich dan het makkelijkst wegzuigen.

6. Kwaliteit

Vanzelfsprekend is de kwaliteit van een mat van belang. De benodigde kwaliteit is sterk afhankelijk van het doel waarvoor de mat gebruikt wordt. Een mat bij de entree van een winkel heeft andere eigenschappen nodig dan een mat bij de deur van een bijkeuken om maar een voorbeeld te noemen.

Het gebruiksgemak van een mat speelt ook een rol in de kwaliteit. Ligt de mat glad op de vloer en glijvast zonder dat hij makkelijk wegglijdt? Dan hoef je de mat bijna nooit terug op zijn plek te leggen en ook niet bang te zijn voor een struikelpartij. Kan de mat makkelijk schoongemaakt worden en is deze bijvoorbeeld geschikt voor een wasmachine en droger. Kan een mat op een vloer met vloerverwarming liggen. 

De rug van de mat heeft een groot aandeel in de kwaliteit van de mat. Kwaliteits matten hebben een rug van nitrilrubber waarmee de basis wordt gelegd voor hoge kwaliteitseigenschappen:

  • Antislipwerking
  • Gladde vlakke ligging
  • Geschikt voor wasmachine en droger
  • Geschikt voor vloerverwarming
  • Goede basis voor vezellaag
  • Industriële reiniging mogelijk

Schoonloopmatten en droogloopmatten zijn overigens beide leverbaar met een rug van nitril rubber.

Een goede schoonloopmat beschikt over een getwiste (gedraaide) vezel waardoor de pool rechtop blijft staan. Vuildeeltjes zakken hierdoor in de mat naar beneden en worden door makkelijk door de vezel vastgehouden.

De vezel bestaat in de meeste gevallen uit polypropyleen of nylon (polyamide). Polypropyleen is praktisch in gebruik en laat zich makkelijk reinigen, ook met agressieve schoonmaakmiddelen. Nylon wordt gebruikt in duurzame matten en biedt meer vormbehoud en elastisiteit. Nylon laat zich ook goed verven waardoor deze vezel ook geschikt is voor matten met een logo, tekst of afbeelding.

Schoonloopmatten worden ook wel aangeboden met een naaldvilt vezel. Deze matten zijn goedkoper in aanschaf maar nemen veel minder vuil op.

Droogloopmatten hebben zoals eerder beschreven een katoenen of microvezel laag. De levensduur van een droogloopmat is in de regel minder lang dan de levensduur van een schoonloopmat.

7. Vochtopname

Een keuze voor een schoonloopmat of een droogloopmat is afhankelijk van het doel waarvoor een mat in gebruik wordt genomen.

Een schoonloopmat neemt ook vocht op maar minder dan een droogloopmat. Een droogloopmat neemt ook vuil op maar ook weer minder dan een schoonloopmat. Om een beeld te krijgen wat de echte verschillen zijn hebben we gemiddelde vochtopname per soort mat voor u op een rij gezet:

  • Schoonloopmat op basis van Polypropyleen: circa 3 liter per m2
  • Schoonloopmat op basis van Nylon: circa 5 liter per m2
  • Droogloopmat: circa 5 tot 8 liter per m2

Hierbij moet opgemerkt worden dat een droogloopmat sneller vocht opneemt en dus ook minder vocht het huis of gebouw in laat komen. Het aantal liters per mat is indicatief waarmee we een idee van de verschillen willen aangeven. In de praktijk worden verschillende testen gebruikt om het vochtopnemende vermogen te bepalen met elk hun eigen uitkomsten en definities.

Advies

Welke mat u ook kiest, uiteindelijk zorgen beide matten ervoor dat vuil en vocht zoveel mogelijk op de mat achterblijven en het huis, winkel of kantoor zo schoon mogelijk blijft.

Het beste resultaat wordt bereikt wanneer aan de buitenzijde van de entree een buitenmat (schoonloopmat voor buiten) wordt gebruikt voor het grove vuil en aan de binnenzijde van de entree een droogloopmat of een schoonloopmat. Bij intensief gebruik heeft een schoonloopmat de voorkeur. Een kwetsbare lichte vloer en weinig verkeer vraagt om een droogloopmat.

Is het aanzicht van de entree belangrijk dan heeft een schoonloopmat de voorkeur omdat een goede schoonloopmat het vuil opneemt en uit het zicht houdt. Maar hier geldt vanzelfsprekend de persoonlijke voorkeur. 

Kies in ieder geval een mat met een breedte van minimaal 75% van de breedte van de doorgang. Hiermee wordt voorkomen dat er langs de mat wordt gelopen waardoor vuil en vocht alsnog mee naar binnen worden gelopen. Door de mat met de lengte, de loop, van de entree te leggen heeft een mat de beste werking. Bij een juiste lengte van de mat is de kans dat beide voeten ten minste één keer de mat betreden het grootst en daarmee ook de werking van de mat.


Schoonloopmatten op maat 

Uitgebreid assortiment entreematten voor iedere situatie.

Schoonloopmatten 


Deurmatten met eigen logo of design

Voor professioneel gebruik in kantoor, winkel of vereniging maak je bij LogoMatz je eigen deurmat met jouw logo of tekst. 

LogomatteniDEAL 120x30 dubbel

Bancontact logo giropay

VISA logo 1

MasterCard logo

PostNL

dhl logo01

UPS logo logotype60x70

webshopchecker waardering

LogoMatz levert in Nederland, Belgie en Duitsland.
Overige EU landen op aanvraag.

Contact

LogoMatz

Bremerland 17
9302GW Roden
Nederland

www.logomatz.nl
verkoop@logomatz.nl

Tel. & WhatsApp: +31 (0)85 3032911

KvK-nummer: 80109500
BTW-identificatienummer: NL861557438B01

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang leuke aanbiedingen en nieuwsberichten van Logomatz.